Aquagym uiterst geschikt bij knieartrose

De weldadige werking van water bij artrose is al lang bekend. Een nieuwe Finse studie heeft nu ook aangetoond dat aquagym, een weinig intensieve en complete sport die het hele lichaam traint, de ideale lichaamsbeweging is om mensen met gonartrose (artrose van de knie) te verlichten. Op voorwaarde uiteraard dat het niveau is aangepast aan de mogelijkheden van de betreffende persoon en dat de activiteit regelmatig wordt beoefend.

Aangezien de frequentie van knieartrose toeneemt na de menopauze, hebben onderzoekers van de universiteit van Jyväskylä hun studie uitgevoerd op een steekproef van 87 vrouwelijke vrijwilligers tussen 60 en 68 jaar oud, die allen artrose met terugkerende pijn hadden. Ze kregen een vrij intensief sportprogramma opgelegd: gedurende vier maanden volgden de deelneemsters drie sessies aquagym van een uur per week, in een stevig tempo.

Na het experiment stelden de wetenschappers met behulp van MRI-scans vast dat het kraakbeen dikker, soepeler en sterker was geworden, en minder snel afsleet. Ook de beweeglijkheid van het kniegewricht bleek verbeterd.

Volgens de auteurs van de studie beperkt de onderdompeling in water de druk op de gewrichten, waardoor die ontlast worden en minder pijn doen. Bovendien verhoogt het water de weerstand waardoor de inspanning toeneemt. Dat traint de spieren en het cardiovasculair systeem, en dat alles… zonder de gewrichten overmatig te belasten.

Referentie: Osteoarthritis and Cartilage, 19 mei 2016, doi: 10.1016/j.joca.2016.05.007

Auteur: Luc Ruidant

Geef een reactie