Aquatische oefeningen vertragen ontwikkeling knie-artrose bij vrouwen

Krachttraining in water verhoogt de loopsnelheid bij vrouwen met milde knie-artrose. Deze aquatische oefenprogramma’s worden ook wel aangeduid als aqua fitness, aqua joggen of water aerobics. Ze bestaan uit oefeningen om voornamelijk de spieren van de onderste ledematen te versterken. Daarnaast helpt deze training om de vetmassa aanzienlijk te verminderen. Daardoor neemt de druk op de kniegewrichten af.

Trainingsgroep

Het effect van aquatische krachttraining op knie-artrose is onderzocht door de Faculteit Sport en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Jyväskylä in Finland. Aan deze studie deden 87 vrouwen in de leeftijd van 60 tot 68 jaar met een lichte vorm van knie-artrose mee. Ze werden opgedeeld in een trainingsgroep en een controlegroep. De deelnemers aan de trainingsgroep volgenden drie keer per week één uur een intensief oefenprogramma in een zwembad. De andere deelnemers werd gevraagd om hun gebruikelijke dagelijkse activiteiten voort te zetten. Na vier maanden werden de resultaten geëvalueerd.

Twee risicofactoren

Bij de deelnemers aan de aquatrainingsgroep was de vetmassa aanzienlijk verminderd en de loopsnelheid was significant verbeterd. “Bij knie-artrose spelen twee risicofactoren een rol bij het verder ontwikkelen van de aandoening en het verergeren van de pijn. Dat zijn overgewicht en het langzamer kunnen lopen,” aldus één van de onderzoekers. “Mensen met beginnende knie-artrose zouden moeten overwegen om aquatische oefeningen te gaan doen. Dit kan de ontwikkeling van artrose vertragen of zelfs stoppen.”

Bron

De (Engelstalige) samenvatting van dit onderzoek is online in te zien.